Plinta parchet montaj corespunzător MDF, Duropolimer, PVC, Lemn

Plinta-parchet-montaj-corespunzator-MDF-Duropolimer-PVC-Lemn

Plinta parchet montaj corespunzător pentru fiecare model de plinta, MDF, Duropolimer, PVC si Lemn. Bonus pentru cei care citesc pana la sfârșit montaj plinta parchet aluminiu. Toate produsele prezentate le găsiți pe  plintaalba.ro, dacă cautați alt tip de plinta ce nu este prezent pe site nu ezitați să ne contactați la 0737009009 sau 0722458121 (tarif normal rețele mobile)

Cuprins

Plinta parchet montaj, pare simplu însa nu este chiar atât de simplu.

In funcție de ce material alegeți plinta parchet veți fi puși in situația da a efectua montajul, ori dvs., ori meseriașul.
In ziua de astăzi când meseriașii adevărați sunt din ce in ce mai rari clientul final se interesează cat mai mult despre cum se montează corespunzător cam tot ce cumpăra pentru amenajări interioare.
Este cazul și plintelor care fiind din ce in ce mai diverse ridică din ce in ce mai multe semne de întrebare despre cum ar fi mai bine să le montăm? Cu cleme, cu șină, direct lipite, etc.

Plinta parchet montaj corespunzător MDF, Duropolimer, PVC, Lemn


Plinta parchet montaj corespunzător MDF, Duropolimer, PVC, Lemn
Beneficiarii pe bună dreptate doresc să aibă lucrurile in casă, birou, hotel, indiferent de proiect cat mai aproape de ce văd in prezentări. Si cum prezentările sunt făcute pe calculator, (simulări, randări) acestea arată perfect, numai că pe șantier lucrurile nu stau așa.
Practica ne omoară pe toți, însa sunt secrete care odată învățate veți ști chiar sa explicați din postura de beneficiar montatorului cum trebuie să facă, să iasă bine un montaj de plintă albă sau cu decor de lemn.

Totul pleacă de la tipul de plinta și situația pereților pe șantier.

Dacă ai pereții strâmbi și cu siguranță dacă este o costrucție veche ce vrei s-o renovezi are pereți sunt foarte strâmbi ce faci? Sau cum stabilești dacă pereți sunt strâmbi in zona unde se montează plinta pentru ca in rest nu este subiectul acestui articol.

Cum stabilim dacă pereții sunt strâmbi?

Folosim un dreptar, ce este un dreptar?
Unealtă de zidărie, dulgherie, cu care se controlează dacă zidul, piatra, lemnul etc. este drept iar pentru colțurile pereților dacă sunt in unghi drept.  sursa
Odată ce am stabilit dacă pereți nu sunt drepți avem două variante: una este sa reparăm pereți, sa-i îndreptăm iar a doua este sa montam plinta fără reparația pereților.

Nici o plinta nu se montează după perete dacă peretele este strâmb.

Am stabilit ca pereții nu sunt drepți, caz întâlnit in Romania foarte des, peste 90% din cazuri. Cum montam plinta?

Plinta sa va monta întotdeauna cat mai drept posibil indiferent de model. De reținut ca peste 90% din modele de plinta sunt rigide și nu pot prelua denivelările pereților doar dacă sunt montate forțat.

Montajul forțat pe un perete cu denivelări mari va avea doua aspecte negative:
1. In timp plinta se va desprinde de perete sau chiar se va rupe.
2. Aspectul final al lucarii este unul total neplăcut vizual. Totodată la colțuri plinta va fi foarte strâmbă și tensionată. Chiar dacă sunt folosite accesorii precum colțare, acestea se vor desprinde la prima lovire cu mopul, aspiratorul, sau chiar cu mobila.

Sigur că montajul plintei perfect drept va aduce acele distante intre plintă și perete iar la colțuri vom avea probabil chiar niște găuri destul de mari datorită faptului că finisarea pereților inițiala nu s-a făcut cu acele colțare din aluminiu care fac orice colt să fie perfect la 90 de grade.

Vom vedea mai departe cum se poate rezolva aceasta situație pentru un aspect final foarte frumos deși cum am spus pereții sunt strâmbi.

Estomparea vizuala a distantelor dintre plinta și perete.

Chiar și la clădirile noi unde pereții sunt din rigips (placi de gips carton) există denivelări, mai ales in zonele unde vin montanții din aluminiu pe care este pus acest rigips, in acea zona placa este mai strânsa datorită acțiunii “negreselor” care fixează placa de rigips. (Șuruburi gips carton)

După montajul plintei perfect drept, vom utiliza silicon acrilic profesional pentru astuparea acestor spatii rămase intre plinta și perete. Acest silicon se poate zugrăvi sau vopsi fără ca ulterior să se îngălbenească.

La final plinta sa va proteja corespunzător cu banda adeziva de hârtie fara a acoperi zonele de silicon dupa care peretele sa va vopsi sau zugravi.

Aspectul final este unul uniform, zona de întâlnire a plintei cu peretele in partea superioara va arata foarte bine, chiar și pereți nu se vor mai vedea cat sunt de denivelați.

Nu in ultimul rand plinta este montata corespunzator, mai exact nu este tensionata si nu se va desprinde in timp nici de perete si nici la colturi.

Pentru colțuri dacă găurile sunt foarte mari aceste se pot umple 95% cu ziar peste care vine finisarea cu silicon.

Măsurătorile pentru stabilirea necesarului.

Un pas foarte important in montarea oricărui tip de plinta este realizarea măsurătorilor pentru a stabili necesarul. Vom măsura pereții cat mai exact pe unde vom monta plinta. Vom exclude zonele cu usa sau alte spatii deschise unde nu se va monta plinta.

De reținut, plinta se montează obligatoriu inclusiv in spatele mobilierului. Rolul plintei este acela da a menține parchetul la același nivel dar și evitarea accesului la spațiul de dilatare al parchetului, care fără plinta se poate obtura foarte ușor. Nu in ultimul rand plinta nu va permite formarea de spatii ideale pentru gândaci si alte insecte.

Stim acum cum se montează plinta corespunzător. Ce urmează?

Fiecare model de plinta MDF, Duropolimer, PVC sau lemn are diferite metode de fixare pe perete. Din păcate cea mai utilizata este lipirea cu silicon direct pe perete deși astăzi avem soluții mult mai profesionale care vor face ca la final plinta să arate foarte bine.

Lipirea directă cu silicon este recomandată in cazul plintelor care nu au alt sistem de fixare. Aceste plinte au fost testate și rezultatele au fost foarte bune prin acest sistem de fixare. Dar acest sistem are anumite dezavantaje mai ales in cazul pereților strâmbi.

Sistemele de fixare precum șina, cleme, holsurub, etc. ajută montatorul să fixeze plinta perfect drept fără sa fie “înșelat” de forma peretelui. Aceste sisteme de fixare mai au avantaje precum posibilitatea de demontare ușoară când dorim dar și posibilitatea de a pune un număr mare de cabluri prin spatele plintei sau in canalul de cabluri.

Când am spus ca nu este chiar atât de simplu sa montezi o plinta corespunzător la aceste aspecte ne refeream, mai exact, un meseriași nepriceput sau care dorește să termine cât mai repede lucrarea va alege indiferent de plinta varianta de lipire cu silicon direct de perete.

Va rugăm să studiați variantele de fixare ale unei plinte după ce ați ales modelul dorit și să vedeți ce recomandă producătorul dar mai ales, luați in considerare și ce nevoi aveți dvs. privind cablurile sau eventuale demontări.

Plinta parchet montaj corespunzător in funcție de tipul plintei.

Cum am spus fiecare model de plinta are specificațiile tehnice popri. Dimensiuni precum lățime, lungime, grosime, material: MDF, duropolimer, polimer dur, pvc sau lemn dar și specificați personalizate de montaj corespunzător recomandat de producător.

Recomandare pentru orice montaj plinta!

Recomandarea noastră este să începeți cu doi pereți, să vedeți cum arată final montajul iar apoi dacă totul este bine să continuați lucrarea. Recomandăm și montatorilor să execute un astfel de exemplu in fata beneficiarului iar dacă au acordul să continue, să meargă mai departe cu montajul.
In acest fel se va evita situația când toată plinta a fost croită (tăiată la dimensiunile necesare) și montată iar aspectul final nu este pe placul clientului. In această situație, totul este pierdut, plinta, accesorii, materiale, manopera, timp, etc.
Folosiți accesorii precum cleme, dibluri, colțare, îmbinări, terminații numai de la producătorul plintei!
Indiferent cât sunteți de priceput, mereu pot să apară produse noi sau care nu le-ați mai folosit. Nu este nici o rușine sa întrebați furnizorul dacă nu cunoașteți produsul despre instrucțiunile de montaj. Decât să riscați să faceți o lucrare nereușită care vă va afecta recomandările viitoare.

Recomandare data de orice producător, Egger, Arbiton, Cezar, etc.

Montaj Plinta MDF corespunzător.

Sunt mai multe tipuri de plinta MDF in piață la aceasta oră, însa montajul corespunzător este la fel, indiferent de model sau producător.

Plinta MDF nu are accesorii (modele foarte vechi care nu se mai fabrica aveau aceste accesorii, însă odată cu noile modele înalte și late nu mai exista și accesorii.)

Montajul se face prin taiere la 45 de grade a barelor pentru îmbinarea la colțuri dar și pentru îmbinările intermediare sau capete, terminații.

Foarte important la montajul plintelor din MDF.

Tăierea plintei din MDF sa va face cu pânze speciale foarte subțiri. Testați înainte de montaj tăietură pe o bucata de plinta. Reglați viteza de taiere astfel încât aspectul final sa fie unul cat mai bun. Această tăietura trebuie sa fie cat mai fina și sa nu rupă, exfolieze folia care acoperă plinta, decorul, fie el alb in cazul plintei albe sau decor de lemn.

Chiar dacă folosiți un fierăstrău trebuiesc respectate detaliile de mai sus iar dacă tăiatul la 45 de grade din “mană ” nu vă iese, nu continuați, achiziționați sau confecționați un șablon care sa vă permită doar tăierea la 45 de grade, altfel riscați să distrugeți iremediabil toată plinta.

Daca se respecta ce am spus mai sus, îmbinările barelor inclusiv la colțuri va fi una foarte eleganta altfel, aspectul vizual vă va dezamăgi total.

Haideți sa vedem scurte filme demonstrative pentru montaj plinta corect in funcție de marca sau model.

Plinta Parchet MDF Egger video demonstrativ montaj:

Site-ul eegger.ro nu mai este valabil, ne găsiți pe plintaalba.ro

După cum se vede in film, plinta mdf egger se recomandă a se monta cu cleme care se vor fixa din loc in loc in funcție și de posibilitatea de găurire pentru diblu. Se recomandă intre 5 și 8 cleme pe bară in funcție de starea pereților.

Fixarea clemelor la perete.

Vom face găuri de fixare a clemelor de prindere evitând zonele unde avem prize sau pe unde trec țevile pentru calorifere. In funcție de perete dar și de tipul plintei, clemele se vor fixa cu dibluri profesionale pentru plinta sau prin sistemele oferite de producător ca alternativa, vezi modelele prevazute cu șină.

In film este un perete perfect drept, deci in cazul in care pereții sunt denivelări in spatele clemelor vor apărea distanțiere confecționate eventual din șaibe care să alinieze clemele cat mai drept posibil.

Exemplu colt plinta la 45 grade:

Plinta parchet montaj corespunzător mdf taiere 45 grade
Plinta parchet montaj corespunzător taiere 45 grade detaliu colt

Unele modele de plinta se montează cu cleme din plastic iar altele precum plinta egger cu cleme din metal.

Clema Plinta
Clema metalica plinta

Folosiți clemele de la producător și nu orice tip de clema, cum am spus fiecare plinta are sisteme diferite de fixare.

Montaj Plinta Duropolimer – Polimer Dur corespunzător.

Plinta duropolimer este o plinta dintr-un material plastic dur, foarte rezistent și ecologic. Aceasta plinta se va debita cu ajutorul unui circular sau manual cu un fierăstrău.

Aceasta plinta nu dispune de accesorii precum colțare, mufe îmbinare sau terminați, tot montajul se face prin taiere la 45 de grade.

Montaj Plinta Duropolimer – Polimer Dur corespunzător se va face conform specificații de la producător. Pe majoritatea modelelor exista o foaie cu instrucțiuni. Dacă nu ați înțeles nu ezitați sa contactați furnizorul pentru a va oferii toate detaliile necesare montajului corect.

Filmul de mai jos va arata exact cum trebuie sa faceți in orice situație întâlnită in cazul unui montaj corect. Nu ezitați sa vizionați acest film fie ca sunteți montator sau client final.

Important la montaj plinta duropolimer.

Debitarea (tăierea) se va face cu pânza specială pentru debitare plastic și nu cu pânze pentru metal sau lemn. Turația circularului trebuie reglată pentru debitare plastic. Faceți probe înainte de a vă apuca de lucru, tăietura trebuie sa fie cat mai fina, fără grade sau afumată.

Dacă folosiți o unealtă manuală și nu știți să tăiați la 45 de grade vă recomandăm să folosiți un șablon pentru tăiere in unghi.

Plinta Duropolimer – Polimer Dur video montaj corespunzător.

Fixarea cu dibluri a plintei

In cazul de fată, respectiv la plinta din polimer dur de la Arbiton, montajul se poate efectua și cu dibluri. După cum vedeți și in film dar și in poza de mai jos aceste dibluri sunt speciale, au un “umăr” special conceput pentru această plinta.

Diblu Plinta Arbiton
Diblu Plinta Arbiton

Nu folosiți alte tipuri de dibluri decât cele de la Arbiton. In cazul in care folosiți dibluri normale acestea vor sparge in timp șina și plinta nu va mai sta lipită de perete!

Acest lucru este valabil la toate plintele Arbiton indiferent de model.

Montaj Plinta PVC Arbiton INDO corespunzător.

Montaj plinta Indo Arbiton

Acesta plinta Arbiton INDO are avantaje multiple fată de plintă clasică din PVC. Este mai înaltă și aproape dreaptă in ton cu tendințele actuale. Are un spațiu foarte mare de cabluri iar materialul este foarte flexibil. Această flexibilitate face ca plinta sa nu se spargă precum o plintă clasica canal cablu, poza de mai jos. Totodată se poate monta foarte bine și pe zone curbe.

exemplu plinta pvc canal cablu clasica sparta
exemplu plinta pvc canal cablu clasica sparta

Montaj Plinta PVC canal cablu clasica corespunzător.

Este o plinta din ce in ce mai putin folosită fiind destul de uzată moral datorită formei dar și cu destule probleme in utilizare mai ales dacă vorbim de o zonă cu trafic.

Avantajul deosebit este prețul foarte scăzut dar și ușurința in montaj. Din aceste cauze este utilizată foarte mult in marile proiecte imobiliare rezidențiale.

Noi am ales totuși varianta cea mai bună a acestui tip de plintă respectiv Arbiton LM 55, fiind confecționată dintr-un PVC foarte elastic de bună calitate și nu in ultimul rand ecologic. Totodată ultima colecție vine cu tehnologia de direct printing care face ca nuanțele de lemn să fie mai reale ca niciodată.

montaj plinta pvc canal cablu
montaj plinta pvc canal cablu

Montaj Plinta Lemn Masiv.

Folosită in general doar in cazul podelelor din lemn masiv, plinta din lemn are avantaje și dezavantaje.
Materialul natural, aspectul premium și posibilitatea de recondiționare in timp sunt cele mai bune avantaje.

Prețul ridicat, vine nefinisată, trebuie tratat cu ulei de in și apoi lăcuită, proces care durează destul de mult. Dar și faptul că lemnul este un material “viu” care lucrează in timp deformându-se destul de tare la umezeală, sunt dezavantajele acestei plinte.

Montaj plinta lemn, se face prin taiere la 45 grade atât la colțuri cât și la îmbinări sau capete. Fixarea la perete se face cu silicon sau cu un anumit tip de cuie fără cap prin împușcare.

Plinta lemn masiv
Plinta lemn masiv

Montaj Plinta Aluminiu

Am lăsat această plintă la sfârșit datorită faptului că este nouă in piața din România. Insă cu un potential foarte mare spunem noi, mai ales datorită proprietăților deosebite ale aluminiului.

Aluminiu este un material foarte rezistent atât la acțiuni mecanice cât și la apă, soluții de curățare, urină de animale, etc.

Aspectul premium și rezistentă acestei plinte o face foarte utilă in spații precum restaurante, hoteluri, sedii de birouri, spitale, policlinici, școli, laboratoare, săli de sport.

Sa nu uităm și faptul că aluminul este un material bacteriostatic foarte căutat in zilele noastre cu această creștere alarmantă a virușilor.

Montaj plinta aluminiu corect conform producător video.

montaj plinta aluminiu

Concluzie finala

Deși la prima vedere montajul plintei pare un lucru simplu am văzut că in realitate este ceva mai complicat, mai ales dacă dorim să facem acest montaj cât mai corect pentru un aspect final de excepție.

Orice întrebare aveți legata de orice tip de plinta nu ezitați sa ne contactați.

Sperăm că acest articol vă va fi de folos atât montatorilor cât și clienților finali pentru a știi exact cum se montează fiecare tip de plinta.
Așteptăm cu drag comentariile dumneavoastră.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *